onsdag 28 juli 2010

Afternoon tea

Inte så dumt att lyxa till det med afternoon tea ibland. Man blir lite inspirerad när man kolla på gamla brittiska serier. Jag fixade gurksandwichar på mitt sätt, inte dumma alls faktiskt. Snabbt, enkelt och väldigt fräscht. Prova sjäv!

Gurksandwich

8 skivor vitt toastbröd

färskost med vitlök och örter
½ gurka
salt
vitpeppar

Bred brödskivorna med färskost och skär bort kanterna. Skala bort det yttersta av gurkskalet men inte allt det gröna. Skiva gurkan mycket tunt och lägg på brödet. Krydda med salt och peppar. Lägg ytt
erligare en brödskiva som lock och skär diagonalt till två små sandwichar.

tisdag 27 juli 2010

Bästa bären

Jag är helt galen i bär, och det har gått i arv till dottern. Jag har aldrig sett någon som kan proppa i sig bär som den ungen, fast, å andra sidan, det finns ju det som är sämre att äta än bär. Det känns faktiskt helt ok att köpa en ask hallon istället för lördagsgodis, undrar bara hur länge det håller i sig.

Solen är äntligen tillbaka och vi njuter av fika ute. Jag är helt såld på snabba, lättfixade kakor och tårtor, gärna av modellen som man kan ha på lut i frysen, för att sedan plocka fram och bara dekorera med en massa färska bär. Fast det går ju rätt så snabbt att vrida ihop kakan ni får smaka på idag, och visst ser det snyggt ut med en massa bär på toppen.

Pannacottapaj med hallon

12 digestivekex (ev glutenfria)
75 g smält smör

3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g färskost

färska bär till garnering

1. Kör digestivekex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen på botten i en pajform eller i en bakform med löstagbar kant. Låt stå i kylskåpet medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud över svag värme tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och vispa ner dem i grädden. Tag bort kastrullen från värmen och låt grädden svalna något.
5. Mixa hallonen med mixerstav eller i matberedare till en puré. Rör ner färskost och hallonpuré i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den stelnar.
7. Servera med färska bär.

måndag 26 juli 2010

Njutnings-time

Efter en dag med full fart hela dagen är det så skönt att få varva ner och bara mumsa på något smaskigt och ta ett glas vin. Finfint, det här med semester, det spelar liksom inte någon roll vilken dag i veckan det är, man kan njuta till max ändå. Idag fräser jag upp lite halloumi med chili och vitlök, smaskigaste småplocket eller ett gott tillbehör till grillat. Mums!

Chilistekt halloumi

400 g halloumiost, i tärningar
1 msk smör
1 msk olivolja
1 vilöksklyfta, tunt skivad
1 röd chili, urkärnad, finhackad
½ citron, pressad saft, ca 2 msk

Stek halloumin i smör och olja tillsammans med chilin och vitlöken. Stek på hög värme tills den fått en gyllene färg. Droppa över citron och servera. Rätten är lika god varm som kall.

söndag 25 juli 2010

Regn, rusk och rom

Tänk att det kan vara så kallt som 11 grader i juli. Inte undra på att man fryser. Det är då man får kura ihop sig under filten med en kopp te och en god bok, kokbok, för min del. Tur att det finns inburen ved så man kan få en brasa att värma sig framför ikväll. Tror helt bestämt att det dessutom får bli något starkare i glasen, jag är inte så förtjust i whisky, så det får nog bli kubanskt kaffe istället för irländskt.


Cuban coffee

3
cl mörk rom
2 dl starkt, hett kaffe
1 msk ljust muscovadosocker

½ dl
lättvispad grädde

1. Brygg kaffet. Häll romen i glaset och slå på kaffet.

2.Rör ner sockret. Håll en sked i glaset och låt grädden sakta rinna ner i drycken över baksidan av skedbladet.

3. Servera med sugrör och lång sked.

lördag 24 juli 2010

Sommar när den är som bäst

Tänk att man går hela året, eller ja, ialla fall 10 månader och längtar efter de där sommarmånaderna när man kan sitta ute och äta, smyga runt barfota i trädgården och odla sina sommarfräknar i solen.

Jag förknippar sommar med god, lätt och fräsch mat, mycket bär och ett och annat glas vin. Vi har byggt en pergola i vår trädgård och äntligen har vildvinet växt upp och täckt "taket", så nu kan vi sitta under skir grönska och äta sommarlunch, snacka om äkta njutning.

På matfeed.se finns massor av inspiration till underbar sommarmat från matbloggare över hela landet, och faktiskt ett par som bor på andra håll i världen. Verkligen en toppensida, och så mycket snygga bilder. Varje månad utses månadens blogg, och ja, här kommer mitt bidrag, min tolkning av temat sommar.

Vad kan vara bättre än en snabb pasta i solen att avnjutas i skuggan en varm dag. Smaskens gott med pesto, så enkelt och vill man inte ha så stark basilikasmak så kan man helt enkelt byta ut lite av basilikan mot ruccolasallad, inte dumt det heller. Låt er väl smaka!

Pasta med pesto

500 g spaghetti

2 krukor basilika
8 soltorkade tomater i olja
30 g rostade pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor, krossade
30-40 g parmesan ost, grovriven
1-1½ dl olivolja
salt
peppar

Riven parmesan till servering

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2.Lägg basilika, tomater, pinjenötter, vitlök och ost i en mixet, kör tills allt är finfördelat. Häll på oljan lite i taget tills du får den önskade konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
3. Låt pastan rinna av och lägg den i en skål. Häll över peston och blanda noga. Servera genast.




tisdag 20 juli 2010

Utmärkelse

Jag har blivit nominerad till Beautiful Blogger Award av Malin som har bloggen Malins mat. Visst är det kul när någon uppskattar det man gör! Jag blev jätteglad när jag fick utmärkelsen av Malin, som bor i Finland och på sin blogg bjuder på en massa smaskigheter. Titta in och se själva!

När man fått utmärkelsen bör man
- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv.

De bloggar jag vill ge utmärkelsen till är följande

Mitt hem och jag

Underbar inredningsblogg av Madeleine med jättevackra bilder och mycket inspiration till pyssel.

Bara en kaka till...

Helena från Öland bjuder på ljuvlig mat och superproffsiga bilder, man blir hungrig varje gång man tittar in

Remsans bistro

Emmy bjuder på underbar mat och roliga berättelser från Kalmar, jag blir glad av den här bloggen.

Njutmat enligt Mikkan

Mikkan serverar underbara recept på mat med lågt kolhydrat innehåll, massor med smaskig råkost och annat gott. Här kollar jag in varje dag, garanterat!

Ellas inspiration

Karin ger dagligen massor av tips på vackra dukningar, inredningsdetaljer och ett och annat finfint recept på något smaskigt. Vacker blogg med mycket fina bilder.

Marias kakburk

Maria som bor i samma stad som jag bakar underbara kakor och tårtor och ni kan hitta dessa på hennes blogg hos Hemmets Journal, är ni lika kak-glada som jag tycker jag ni ska ta en kik.

Bevemyrs

Ytterligare en Karin, den här tjejen bjuder på en massa olika smaskiga maträtter och bakverk. Bilderna gör att det verkligen vattnas i munnen.


...Så till sist sju intressanta saker om mig

- Jag har bott ett år i Danmark under min studietid och älskar dansk mat.
- Jag är galet förtjust i jordgubbar och börjar min säsong så fort hyfsade gubbar från Belgien finns att få tag på, maken är inte så lite fascinerad av att jag sätter i mig en liter om dagen under säsong, minst.
- Min bästa vän i köket är min olivurkärnare, kan inte tänka mig ett kök utan den.
- Jag klarar verkligen inte av att äta blodpudding, det är nog det värsta jag vet.
- Min kaffekonsumtion är enorm, tre koppar före klockan tio, annars kommer inte skallen igång.
- Jag saknar kanalen BBC-food enormt, kollade inga såpor när jag var mammaledig, jag såg på matlagningsprogram.
- Jag har väldigt svårt att gå förbi ett antikvariat utan att slinka in och handla en eller ett par kokböcker, jag har vid det här laget att antal hyllmeter med kokböcker.

Hej hopp i blåbärsskogen

Imorse hade jag med mig barnen och plockade blåbär, det är verkligen helt fantastiskt att bo i ett land där man får lov att gå ut i skogen var som helst och plocka bär och svamp. Jag har bott utomlands och då saknade jag verkligen att få dra på mig stövlarna och ta en runda bland träden i skogen. De flesta blåbär hamnade nog i munnen idag, men några kom med hem så ikväll blir det till att koka sylt av dem, det är lite för varmt för att ställa sig vid spisen just nu.

Jag verkligen älskar blåbärssylt, helt underbart på pannkakor och i bakverk. Förra årets laddning tog slut fort kan jag meddela. Som tur är finns det ju frysta blåbär att tillgå hela året, men visst är det något speciellt att koka sylt på egenhändigt plockade bär.

Blåbärssylt

1½ l (1 kg) blåbär
6 dl (500 g) socker
1 rågat krm natriumbensoat

1. Rensa och skölj bären.
2. Varva bär med socker i en syltgryta. Hetta upp och koka försiktigt i 15 minuter.
3.Skaka grytan då och då så sylten blir jämnt upphettad, men rör inte. Bären ska sjunka i lagen när sylten är färdig.
4. Ta grytan från värmen. Skaka den försiktigt så skummet samlas i mitten. Skumma väl.
5. Tillsätt bensonatet utrört i lite sylt. Häll upp sylten på varma rengjorda burkar.

Det är vädigt gott att dela och skrapa ur fröna ur en vaniljstång och låta frön och stången koka med i sylten. Tag upp vaniljstången när du skummar av sylten.

söndag 18 juli 2010

Söndagsmiddag

Idag slog vi på stort och gjorde en riktig gammaldags söndagsmiddag. Skinkstek, kokt potatis, brunsås, gelé och sist men inte minst pressgurka. Jag verkligen älskar pressgurka, antagligen för att jag så tydligt minns när min mormor serverade det till middagen när jag var liten. Idag kom därför samma lilla skål som gurkan serverades i hos mormor väl till pass när vi ställde till med söndagsmiddag och hade svärfar på besök. Undrar varför jag inte gör pressgurka oftare, det är ju så enkelt och så himla gott.

Pressgurka

1 gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
1½ -2 msk socker
2-3 msk hackad persilja


1. Skiva gurkan tunt med osthyvel
2. Blanda gurkskivorna med salt i en skål. Lägg ett fat och en tyngd över i 30 minuter, häll av spadet.
3. Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker och finklippt persilja. Rör tills sockret löst sig.
4. Lägg gurkan i en skål och häll lagen över, blanda runt. Låt stå någon timme före servering.

lördag 17 juli 2010

Det finns tomater och så finns det Vikentomater

Godare än godis, lätt! Har ni inte smakat på Vikentomater, så se till att göra det bums. Har turen att ha en handlare nära som säljer just Vikentomater och när barnen köpte sitt lördagsgodis idag så passade jag på att köpa en rejäl påse med små underbara tomater. Inte direkt närproducerade förvisso, tomaterna har väl åkt i runda slängar 25 mil för att komma till min mun, men å andra sidan har ju tomaterna från Holland och Spanien åkt bra mycket längre. Vikentomaterna har dessutom fått hänga på sin kvist tills de är mogna på riktigt. och gissa om det gör gott för smaken. Idag mumsar jag små gula godingar och väntar på att mina egna tomatplantor ska bära frukt.




Foto: Vikentomater/Monica Palmqvist

Helgfrukost

Regnsmatter på rutan och riktigt grått. Tur att man kan få vara inne ibland och skrota runt i köket. Idag tänker jag försöka få till lite saft och kanske någon marmelad. Ska se vad jag har för rester i kyl och skafferi och försöka finna inspiration till att sno ihop något smaskigt av detta. Har man en begränsad mängd ingredienser att välja på får man tänka till lite extra för att få till något gott. Självklart lär det bli något bakat också. Borde väl kanske sätta igång en ny surdeg, blev så ruggigt sugen på ett smaskigt surdegsbröd.

Surdegsbröd

3 3/4 dl (375 g) kallt vatten
5 dl (275 g) rågmjöl, grovt
7 dl (420 g) vetemjöl special

2 ½ dl (250 g) surdeg
1 ½ tsk (10 g) brödsirap
10 g jäst

2 tsk salt


1. Hä
ll allt i en degblandare. Kör 2 minuter långsamt och sedan 8-12 minuter snabbt. Om degen blandas för hand, dubbla tiden! Låt degen jäsa övertäckt 2 timmar.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar à cirka 675 gram.
Forma degbitarna till runda bröd, doppa ovansidan i rågmjöl och lägg båda på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta cirka 1 timme.
3. Sätt in en långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250 grader.
4. Snitta ett stort kryss i bröden med en vass kniv.
Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, slå en deciliter vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 225 grader och grädda bröden cirka 30 minuter. Låt dem svalna på galler.

Surdeg

4 dl ljummet vatten

4½ dl ekologiskt vete- eller rågmjöl

Dag 1:

Blanda 2 dl vatten med 2½ dl mjöl. Plasta och låt stå i rumstemeratur i två dygn.

Dag 2:
Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn till.


Dag 3:

Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl mjöl och blanda noga. Plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn.

Förvara sedan surdegen i en glasburk i kylskåp och "mata" den med mjöl och vatten dagen innan bakning så att den vaknar till liv.
En surdeg skall lukta lite syrligt och vara ungefär som våffelsmet i konsistensen. Börjar den lukta jäst har den dött, och det är bara att slänga den och börja om från början.

fredag 16 juli 2010

Fredagsfika i solen

Här hos oss har vi en liten mani på att fika lite extra fint på fredagar, lite för att fira in helgen och för att mamman i huset brukar vara ledig på fredagar, så det finns lite extra tid att fixa till något smarrigt till kaffet.

De här små söta kakorna är helt perfekt att göra en dag när man ätit brunch med american pancakes och fått några äggvitor över, på så sätt inget slängande av mat och dessutom smaskiga saker gånger två. Blir det bättre än så?

Ha en riktig toppenkväll, och grattis till alla er som börjar er semester idag!

Marängsnitt

100 g smör
½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
3-4 msk hallonsylt

2 äggvitor
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör samman smör och socker till en smidig kräm. Tillsätt vetemjöl och samla ihop till en deg.
3. Forma degen till två längder, ca 20 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
4. Bred på sylt. Baka dem ca 15 minuter. Låt svalna. Sänk värmen till 150 grader.
5. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker lite i taget under vispning. Vispa ytterligare någon minut. Fördela marängsmeten på längderna.
6. Grädda ca 10 minuter tills marängen fått lite färg. Låt längderna svalna på galler. Skär dem i breda snittar.

torsdag 15 juli 2010

På grillen

Jag undrar hur mycket grillkol den här familjen gör slut på under en sommar. Jag tycker att vi grillar mest hela tiden, men det är ju så gott och man kan ju dessutom laga till det mesta på grillen. Nu har vi en klotgrill, himmelriket att grilla med, men jag glömmer inte när vi för många år sedan bodde i lägenhet och hade en elgrill på balkongen, vilket skämt! Det hade gått antagligen gått fortare att tillaga en tjälknöl än att grilla en liten tunn kotlett, dessutom blev det inte särskilt gott. Kan meddela att den åkte ut ur hemmet ganska fort och lämnades in till pingstkyrkans secondhand. Inte särskilt snällt ändå, vid närmare eftertanke var det ju någon annan som drabbades av eländet.

I kväll tror jag att jag ska lägga lax på grillen, vad grillar ni?

Fisk à la Provence med bakade tomater i olivsås

600 g fiskfilé
2 msk smält smör
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
8 körsbärstomater
1 tsk örtsalt
2 msk hackad färsk timjan
2 dl örtcreme fraiche

1. Klipp till 4 rejäla ark av aluminiumfolie. Vik dem dubbla, pensla dem med smält smör.
2. Dela fisken i 8 bitar. Skiva fänkål, vitlök och tomat.
3. Lägg grönsaker och fisk på folien. Krydda med örtsalt och timjan.
4. Vik ihop paketen ordentligt så att ingenting kan rinna ut.
5. Lägg dem på grillgaller och låt fisken baka ca 15 min. Öppna paketen och lägg på en klick crème fraiche. Servera med kokt färskpotatis.

Tips! Istället för att grilla kan du baka paketen i 225° varm ugn ca 15 min.

Bakade tomater i olivsås

8 tomater
1 dl vispgrädde
1/2 dl tapenade, hemgjord eller på burk
2 krm salt
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
2 msk ströbröd
3 msk rumsvarmt smör

1. Sätt ugnen på 225°. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur kärnorna.
2. Blanda grädde och tapenade i en ugnssäker form. Lägg i tomaterna och salta dem.
3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, persilja, ströbröd och smör. Fördela blandningen i tomaterna och lägg på locken.
4. Baka i mitten av ugnen 15- 20 min.

onsdag 14 juli 2010

Bara en liten munsbit

Visst är det gott att ha något att knapra på framåt kvällen när man väntar på att glöden ska bli så där perfekt så att m, så man kan börja grilla. När det är riktigt varma sommardagar brukar jag inte vara så sugen att lassa in tung mat på dagen, utan nöjer mig gärna med en sallad eller en enkel pasta. Framåt kvällen när det börjar svalna brukar åtminstone jag vara ganska hungrig och har svårt att vänta tills maten är färdig grillad. Då är det perfekt med en liten munsbit att mumsa på. De här passar även perfekt på ett buffébord, brödet kan då förberedas i förväg, men lägg inte på peston för tidigt för då tappar brödet sin sprödhet.

Crostini med pesto och mozzarella

1 baugette
1 vitlökskyfta
1 dl pesto
2 pkt mozzarella
8 soltorkade tomater i olja, strimlade
olivolja

1. Skär baugetten i cm tjocka skivor och lägg på en plåt. Pensla med olivolja och rosta i ugnen på grilleffekt.
2. Skala vitlöksklyftan och dra snabbt ett par drag över varje brödskiva.
3. Toppa med en klick pesto, en tunn skiva mozzarella och strimlad tomat.

tisdag 13 juli 2010

På min tallrik ikväll

Ikväll mumsar jag Skånskt knäcke bakat på rågsurdeg med getostar från Hvens Getost. Jag kunde ju bara inte gå förbi den lilla gårdsbutiken utan att kika in och handla lite när vi var över på Ven. Jättemysigt och med massa godsaker, nu var det ju så att det råkade vara sommaren hittills varmaste dag när vi var där, så det fick bli hårda ostar som inte smälte bort i värmen, men nästa gång ska jag vara försedd med kylväska och handla med mig mer.

För er som inte varit på Ven kan jag definitivt rekommendera en tur över om ni råkar vara i närheten av Landskrona, så himla mysig ö, med ett lagom tempo, man går, cyklar eller åker buss, det finns liksom ingen idé att åka bil på en så liten ö.

Vi passade även på att kika in på Café Tycho Brahe, beläget precis bredvid Tycho Brahe minnena på ön. Jättemysigt fik med den mest service inriktade personalen jag varit med om. Dit kommer jag definitivt att åka igen. Caféet platsar definitivt över listan på favoritcaféet.

Bild lånad från Café Tycho Brahe

Man tager vad man haver...

Har inte orkat åka och handla idag, men lunch ska man ju peta i sig ändå. Då är det tur att man är en sån där person som verkligen ogillar att slänga mat och stoppar in allsköns grejer som blir över i frysen. Idag åkte en bit gorgonzolaost som blev över efter ett kalas i våras ut ur frysen och fick sällskap med en paket grädde som jag slängde in innan vi åkte på semester. Med lite hjälp av nötter och pasta från skafferiet och ett par kvistar persilja från trädgården så var ju lunchen fixad. Kanske inte någon hälsomat, men gott var det. Bra inspiration hon är den där Kajsa Warg...

Man tager vad man haver pasta

400 g pasta

2 dl vispgrädde
150 g gorgonzola
50 g valnötskärnor
1 dl hackad persilja
2 msk sherry
salt
nymalen svartpeppar

grovriven parmesan

1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Koka upp grädden och dra av från värmen. Låt gorgonzolan sakta smälta i grädden. Rör ner sherry, valnötskärnor och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3. Slå såsen över den avrunna pastan och blanda runt. Servera med grovriven parmesan.

Tillbaka


Är nyss hemkommen från en underbar liten minisemester i Skåne. Jag blir mer och mer förälskad i Skåne varje gång jag är där nere på besök. Den här gången startade vi i Kristianstad, som lämpligt nog har "Spirit of food" som slogan. Lyckades dessutom pricka in starten av Kristianstad dagarna, vilket innebar stor marknad med frukt och grönt, och en uppsjö av spännande ambulerande restauranger, eller vad sägs om wokat älgkött, belgiska våfflor och asiatiska specialiteter bara att få med sig i farten.

Mumsade dessutom jättelika glassar från Ottoglass i Yngsjö på torget, efter en sådan glasstrut behövde man inte äta något på länge, och vilken god glass sen, lova att ni provar om ni ser glass Ottoglass, lova!

Fyllde dessutom på lagret av det ljuvliga Kristianstads teet, det är inte bara underbart gott, det är dessutom vackert. Inhandlat på The Spice Tree Shop, där inne kan man spendera stora pengar, tro mig....

Givetvis besökte vi även Kivik och en och annan flaska med must och cider fick åka med hem, liksom några burkar med sylt och gelé.
Tog en lov i trädgården vid musteriet oj, vilken vacker trädgård, tyvärr var det lite för varmt för att vandra runt där alltför länge, och stranden vid Haväng kallade på oss.

Man kan inte annat än imponeras av de fantastiska äppelodlingarna, till och med i små trädgårdar finns rester av tidigare odlingar med massor av små välskötta äppelträd i prydliga rader. Återbesök krävs.


torsdag 8 juli 2010

Ultimata lyxen

Jag är så otroligt glad att vi har en trädgård, förvisso är vi inte helt klara med den, det finns mycket kvar att göra och att odla än. Men rabarber och jordgubbar har vi. Det känns som den ultimata lyxen att kunna smyga ut på morgonen och repa av några rabarberstjälkar och plocka några jordgubbar, koka lite kräm och sätta sig på altanen och njuta av en verkligt närproducerad frukost. Mums!

Rabarberkräm med jordgubbar

400 g rabarber
1 dl socker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl
½ dl vatten
½ l färska jordgubbar

Mjölk till servering

1. Ansa och skölj rabarbern och skär den i centimeter stora bitar.
2. Koka upp vatten och socker och lägg i rabarbern. Låt den koka tills den blivit mjuk.
3. Red av med potatismjölet utrört i vatten.
4. Låt krämen koka upp och tag den sedan från värmen.
5. Rensa och dela jordgubbarna och lägg ner i krämen.
6. Låt krämen svalna. Servera med kall mjölk.

onsdag 7 juli 2010

Strömming är fina fisken

Efter en helg med stort kalas och en veckostart med äventyr i Skaraborg, så ska det bli skönt att landa hemma idag. När jag landar hemma, innebär det oftast att jag hamnar i köket och lagar mat, bakar eller kokar marmelad. Lite knäppt, men det är kontemplation för mig.

Tänkte fixa ihop en sallad till lunch idag, vilken jag hittade receptet på i en reklambroschyr för något år sedan. Jättegod sallad men det kan ju hända att det blir några modifikationer...

Rostad strömming med primörsallad

500 g strömming
1 knippe sparris
1 knippe morötter
12 färskpotatisar
1 påse jungfrusallad eller mix-sallad
1 citron
1 msk honung, flytande
100 g hyvlad Västerbottensost
1 msk rapsolja
2 msk smält smör
1 msk rapsolja
salt
1 tsk kryddpeppar
1 kruka dill

1 dl gräddfil


1. Skala sparris och morötter och koka dem i lättsaltat vatten. Sparris i ca 4 min och morötter i ca 6 min.
2. Borsta potatisen och koka den i lättsaltat vatten.
3. Blanda potatis, sparris, morötter och vänd ner salladen. Riv citronskal över och ringla i honungen. Lägg till
några skivor ost, samt ringla över lite olja och salta.
4.Lägg upp salladen på ett fat och garnera med lite dill och det sista av osten.
5. Sätt ugnen på 200°. Dela strömmingen och lägg dem på en plåt. Salta och kryddpeppra. Ringla smält smör
och rapsoljan över. Stek strömmingen i ugnen ca 4-5 min.
6. Ta ut strömmingen och lägg dem på fatet. Klicka ut gräddfilen.

Strömmingen smakar bäst när den är ljummen men fungerar även att servera kall.

tisdag 6 juli 2010

Ut på tur

Idag ger sig hela familjen J ut på tur. Vi tänker oss en tur till historiska platser i Skaraborg, ska guida en vän senare och då gäller det att fräscha upp sin geografi. Med följer fikakorgen och saftflaskorna så klart. Jag hoppas dessutom på en avstickare till fiket i Varnhem. Avslutningsvis ska vi nog hinna med en sväng inne på Kinnekulle Äventyrsland också, för att se vad Bert Karlsson har hittat på den här gången.

Vad har ni för planer för dagen?

Klassiska kanelbullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1 dl vit sirap
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl (875g)

100 g mjukt smör
4½ msk socker
2 msk kanel

1 ägg
1 dl pärlsocker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
5. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 25 x 45 cm. Bred hälften av smöret på varje kaka. Strö över socker och kanel. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
6. Skär varje rulle i 24 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i pappersformar. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter.



måndag 5 juli 2010

Barnens favoritfrukost

Gissa om barnen blir glade när man överraskar dem med specialfrukost, med massa godsaker. Mackor i form av hjärtan och stjärnor. Färsk frukt och bär i yoggin, nybakade scones och annat gott. Favoriten är nog ändå när mamma är lite extra snäll och fixare en jättekanna jordgubbsshake. Innehållande mestadelen mjölk och vaniljyoghurt, men lite glass måste man ju ha i för sakens skull, och givetvis massa jordgubbar. Kanske inte världens nyttigaste frukost, men man äter ju inte sånt varje dag.



söndag 4 juli 2010

Oh vilket party!

Igår firade vi lillans två års dag med kalas och sommarens hittills varmaste dag. Måste medge att det var hyfsat svettigt att stå i köket och laga mat. Gjorde förvisso bara sallader och kryddade kött, det var mer synd om J som fick sköta grillandet i värmen. Bäst av allt tyckte barnen åtminstone var tårtan, en vit chokladmousse tårta med jordgubbar. Tveklöst mina barns favorit tårta. Den hade jag faktiskt gjort i förväg, en dag när det inte var lika varmt.

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

1 färdigköpt sockerkaksbotten, skivad (eller om du gör en egen)


150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde

300 g tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,7 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde


Jordgubbar

Citronmeliss

1. Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.
2. Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.
3. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.

4. Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
5. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.

6. Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.

7. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.


fredag 2 juli 2010

Mums

Vad kan vara bättre än att smyga förbi jordgubbslandet och plocka en solvarm röd gubbe och mumsa i sig. Äntligen börjar våra gubbar bli röda, helt perfekt lagom till semestern. Var dessutom så smarta att vi satte två sorter, en tidig och en sen, så vi kan plocka egna jordgubbar hela sommaren.

Semester!

Idag börjar den efterlängtade semestern, nu ska vi bara njuta, sola och bada. Självklart kommer det bli en hel del köksskrotande, man vill ju äta gott också. Vi börjar dagen med utomhusfrukost, givetvis och en dag med massor med glass. Har börjat på och experimentera med olika smaksättningar på såser till glassen. Ni kommer att få följa dessa experiment under sommaren.

Marssås

1 dubbelbit Mars
½-¾ dl vispgrädde

Skär Mars i bitar. Koka upp grädden och låt chokladen smälta. Vispa kraftigt för att få bort klumpar. Servera ljummen med vaniljglass.

torsdag 1 juli 2010

Frukost i det fria!

Finns det något som medför större njutning än att få tassa upp på morgonen, dra på sig morgonrocken och duka upp frukosten ute. Jag kan till och med tänka mig att gå upp riktigt tidigt sätta en deg på jäsning och ta en kopp te ute medan brödet väntar. Under min semester ska jag minsann äta frukost ute varje dag det är möjligt, och bara njuta.

Havrerutor

50 g jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl havregryn
1 l rågsikt
4 dl vetemjöl

vatten
½ dl havregryn

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°.
2. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails