lördag 26 februari 2011

Glashalt!

Efter en natt med underkylt regn gick alla eventuella planer på att ge sig ut på äventyr om intet. Bilen såg ut som om den var täckt med ett tjockt lager råglas och det gick nästan inte att ta sig fram till brevlådan utan att se ut som bambi på hal is. Vi fick helt enkelt lägga om planeran och bestämde oss för att fylla frysen med fikabröd. Så idag har det luktat som ett bageri i casa J.

Kanelbullar, kolakakor och bananmuffins var bara några av godsakerna som bakades under dagen, vi fixade även till en hel del annat som vi i vår bakiver inte han fota, så resten får ni se en annan gång. Ikväll blir det bulle och mjölk till melodifestivalen skulle jag tippa och vi hoppas på snällare väder imorgon.

Ha en riktigt bra kväll!


fredag 25 februari 2011

Tack Arla!

Jag köpte en burk smaksatt creme fraiche för ett par dagar sedan, med den nya smaken; dill, vinäger och svartpeppar. Och det kan jag säga, den kommer jag att köpa igen. Vilken klippa i köket, i alla fall när man har bråttom. Jag fixade till en supersnabb sås av en burk creme fraiche och lite matlagningsgrädde, kokade lite pasta och stekte lite laxtärningar. Vips en utsökt lunch klar på tiden det tog att koka pastan. Hur bra som helst!

Ha en bra fredag!

tisdag 22 februari 2011

Familjens favoritsoppa

Nu är det mellangrabbens tur att vara sjuk och vissen och idag har jag bara gått hemma och skrotat med barnen. Kallt som sjutton är det ute så vi kör på värme-tema inne, brasa, varm choklad och soppa till lunch.

Kycklingsoppa stod på önskelistan, barnen har nämligen sett på något amerikanskt barnprogram som hävdar att alla äter kycklingsoppa när de är sjuka. Visst, vad gör man inte för att ställa upp på sjuklingen. Jag hottade upp den med curry, eller ja, det är inte någon ny revolutionerande soppa det handlar om - det är helt enkelt familjens favoritsoppa. Låt er väl smaka!

Kycklingsoppa med curry

400 g kycklingfilé
smör
salt
peppar
1 msk curry
1 krm cayennepeppar
1 skivad purjolök
1 röd paprika, tärnad
2 msk vetemjöl
7-8 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
2 hönsbuljong
hackad timjan

1. Skär kycklingen i små tärningar och bryn dem i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, pepapr, curry och cayenne.
2. Fräs ihop purjolök och paprika. Strö över vetemjöl och späd med vatten, vin och creme fraiche under omrörning.
3. Smula ner buljongtärningarna, koka upp och tillsätt kycklingköttet. Sjud 5 minuter. Smaka av om det behövs med mer kryddor. Strö över timjan.

måndag 21 februari 2011

Helgens rester i ny skepnad

Hos oss är tacos typisk helgmat när barnen får bestämma, och varje gång blir det en massa köttfärs över. Jag har ju bestämt mig för att försöka minska mängden mat som slängs (läste en riktigt deprimerande artikel om hur mycket mat vi slänger i Sverige). Nu försöker jag alltså hitta ett användningsområde till eventuella rester. Tidigare har i alla fall jag varit helt hopplös med att slänga överbliven tacoköttfärs utifrån tanken att "den äter vi inte upp ändå".

Nu fick det bli en paj av resterna, den går finfint att frysa om man gräddar den utan tomater och ost och fryser in den omedelbart. När man tinat den är det bara att toppa med tomater och ost och gratinera en stund.

Nu är jag således mätt i magen och nöjd med att inte ha slängt mat i onödan.

Ha en finfin kväll!


Tacopaj

3 dl dinkelmjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

400 g nötfärs
1 påse taco krydda
1½ dl vatten
2 msk jalapeños
3 ägg
2 dl mjölk
3 tomater
3 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet cirka 10 min.
2. Bryn köttfärsen i lite smör eller olja. Tillsätt kryddmix och vattnet. Rör om. Låt sjuda på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då. Tillsätt jalapeños.
3. Lägg köttfärsfyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Skiva tomaterna. Fördela tomatskivorna ovanpå och strö över osten.
4. Grädda pajen i 10-15 min eller tills osten smält och fått fin färg. Servera med sallad och en klick gräddfil.


söndag 20 februari 2011

Superslö söndag

Oj, vilken slö dag det har varit idag. Kanske beroende på att en av grabbarna varit helhängig med feber och förkylning. Den här gången hjälpte det inte ens med brownies för att boka sjukan, typiskt.

En riktigt långfrukost unnade vi oss, med nybakta scones, marmelader i massor, smoothie och nypressad juice. Då käkade till och med sjuklingen riktigt bra, sånt värmer en mors hjärta. Jag fick dessutom väldigt bra hjälp med att baka av den äldste sonen, måhända en framtida bagare...

Ha en skön söndagskväll allesammans och en bra start på nästa vecka!


Havrescones

100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk eller yoghurt
1 msk socker

1. Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg. Var sparsam med rörandet!
3. Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt. Platta ut dem lite med mjölade händer.
4. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
5. Servera gärna med lemoncurd och citrusmarmelad.

fredag 18 februari 2011

Fredagsfika!

Oj, oj vilken dag! Först visade det sig att röret till avloppet i tvättstugan halkat ner från sin upphängning under huset och frusit, vilket innebar att allt vatten som passerade tvättmaskinen hamnade på golvet istället för i golvbrunnen. Bara att torka, torka och torka - jag kan lova, man kan skratta för mindre.

Nästa prövning av tålamodet kom när jag amatörmässigt lämnade dottern ensam med en burk yoggi en minut och hon kom och berättade "Mamma, måla yoggi väggen inte ba, det blir kladdigt, bläää" Bara att torka, torka och torka - jag kan liva att man definitivt kan skratta åt mindre.

För att återfå balansen kändes fika som det enda rätta. Ett snabbt kak-bak och en balja kaffe - och nu känns det bättre. Inget gick enligt planen idag, men jag fick ju en kaka i alla fall.....


Kanelkakor

4 dl vetemjöl
½ dl socker
200 g smör

4 msk strösocker
2 msk malen kanel
1 ägg


1. Arbeta ihop degen först smulig sedan snabbt till en deg i maskin eller för hand.
2. Låt degen vila inplastad i kylen ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 utan varmluft).
4. Blanda strösocker och kanel i en liten tallrik.
5. Rulla degen till små bollar och platta ut dem. Doppa dem i kanelblandningen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck varje kaka med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
6. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.



onsdag 16 februari 2011

Pippi på pippi

Kyckling är bra mat tycker jag. Lätt att variera och fungerar både till fest och vardag. Jag har dessutom turen att ha en uppfödare nära, så jag vet att pippin jag äter har haft det riktigt bra, inte blivit stressad eller bott för trångt. Sånt känns bra tycker jag i alla fall. En stor skillnad till är att det är rejäla filéer, klubbor och lår man får, dessutom så krymper de inte ihop till små torra bitar.

Jag betalar gärna några kronor extra för att få bra råvaror, det mesta går att hitta hyfsat närproducerat också, jag saknar bara en uppfödare av lamm.

Den här rätten åt vi för någon vecka sedan när min längtan efter vår tog överhand. Tänk att matlagningsvalet styrs så av längtan efter sol och värme. Här snöar det förövrigt just nu och är löjligt kallt och på plattan puttrar en lammragu som ska få värma oss senare.


Timjankyckling med ruccolasås

4 kycklingbröstfiléer
2 tsk torkad timjan
350 g pasta
salt, peppar
1 dl creme fraiche
3 dl ruccolasallad
½ dl riven parmesanost
½ dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
tomater i klyftor till servering

1. Sätt ugnen på 200 grader. Krydda kycklingfiléerna med timjan, salt och peppar. Lä’gg i en smord ugnssäkerform. Ugnsstek filéerna i ca 15 minuter.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
3. Mixa med stavmixer creme fraiche, ruccola, parmesan, pinjenötter samt hackad vitlök. Blanda sedan med den nykokta pastan.
4. Fördela pastan på fyra tallrikar. Toppa med kyckligen. Dekorera med tomater och ruccola.



tisdag 15 februari 2011

Omtag

Idag blir det lite fisk i magen ändå. Jag har varit i Göteborg på möte idag och passade på att ta vägen runt fiskhandlaren på vägen hem. Har hittat en rätt som är perfekt när man inte är jättehungrig, utan mer bara vill äta en lagom lätt måltid. Dessutom går det väldigt fort att fixa till och får nog räknas som hyfsat nyttigt också. Bara uppsidor alltså, tänk vilken tur man kan ha ibland.

Avsaknaden av fisk till trots så hade jag en riktigt mysig alla hjärtans kväll med uppvaktning av både make och barn, och ja, jag uppvaktade allt lite tillbaka också. Bästa uppvaktningen var från barnen, det är ju inte utan att man smälter när de gjort fina kort med utklippta hjärtan och familjen noggrant ritad. Sånt gör en mamma glad.

Hur firade ni, om ni firade alls förstås.


Chevrelax med grönsallad

600 g laxfilé
salt
peppar
150 g getost
honung

50 g blandande salladsblad
50 g naturella nötter t ex valnötter eller pecan
½ kruka färsk basilika
½ dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar

torkade tranbär

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela laxen i fyra bitar.
3. Gör ett snitt i mitten på varje bit.
4. Salta och peppra.
5. Smula getosten.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg i en ostklick i varje filé.
8. Ringla eventuellt lite honung över.
9. Sätt in i ugnen ca 10 minuter eller tills laxen är färdig och osten har fått en gyllenbrun färg.
10. Skölj salladen och blanda i en skål.
11. Hacka nötterna och rosta i en torr het panna några minuter.
12. Hacka basilikan och blanda med salladen.
13. Häll på rikligt med olivolja och lite vinäger.
14. Smaka av med salt och svartpeppar.
15. Servera laxfilén på en salladsbädd. Garnera med torkade tranbär.

måndag 14 februari 2011

Typiskt!

Är det inte bara typiskt att alla hjärtans dag skall vara på en måndag. Både jag och maken älskar fisk och skaldjur, och hur i hela friden skall man få tag i det på en måndag. Det kanske låter lite snobbigt, men när man är uppvuxen med en fiskare i släkten så blir man ganska kräsen när det gäller fisk och är måttligt road av torskblock och liknande.

Illa, vi får helt enkelt köra på en lite lyxigare sallad med parmaskinka, ruccola, parmesan och lite annat smått och gott, så får vi ta hjärtematen imorgon, när fiskhandlaren har öppet igen.

Ha en finfin alla hjärtans dag!

söndag 13 februari 2011

Tävlingsbidrag

Det pågår en massa tävlingar på bloggar lite här och var där parmesanost från Zeta ligger i potten. Givetvis bara man måste vara med i sådan tävling. Det gäller alltså att rota i gömmorna och plocka fram det recept med parmesanost som man gillar mest.

Jag tycker att man kan använda parmesan till det mesta, ost är verkligen min svaghet. Godast är nog egentligen parmesanen skuren i stavar som doppas i en riktigt god crema di balsamico. Det är så mycket bättre än godis och det är inte helt ovanligt att det är det jag och J tar när barnen sätter i sig chips eller ostbågar.

Mitt bidrag i parmesanklassen är supergoda kex med parmesan, rödlök och rosmarin, så goda att de kan ätas som snacks. Jag vet inte riktigt var receptet kommer ifrån, jag har det i en av mina skrivböcker där jag skriver ner smarriga recept jag kommer över. Håll tillgodo!



Parmesankex

1 rödlök
1 tsk hackad rosmarin
1 msk smör
¾ tsk salt
1 krm cayennepeppar
1½ dl vetemjöl
3 msk riven parmesan (25g)
ev ½ msk olivolja

1 uppvispat ägg

1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rosmarin i smör 7-8 minuter. Salta och peppra. Låt svalna.
2. Blanda mjöl och ost i en matberedare tills det blandat sig väl. Tillsätt lök- och kryddfräset. Häll ut smulorna på bänken och krama ihop den ganska torra degen. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite olivolja.
3. Dela degen i tolv bitar. Kavla ut dem tunt mellan två smörgås- eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Vänd kexen och pensla med det uppvispade ägget. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt kexen kallna på galler.

lördag 12 februari 2011

Vilken show!

Idag har hela familjen, och stora delar av släkten varit och tittat på äldste sonen. Hans skola sätter upp en kabaré varje år, där barnen från förskoleklass till årskurs fem är med och uppträder. Jag kan inte annat än beundra dem, jättefina och (inte så lite) nervösa gör de entré och äger scenen. Misstänker att det finns både en och annan som kan aspirera på guldbaggar, melodifestivaler och danstävlings program framöver.

Denna formidabla succé måste ju självklart firas, och vad firar man bättre med än glass. Fick vara med och testa Arlas nya smaksatta grädde för ett tag sedan och jag måste säga att jag är mycket positivt överraskad. Vi har fixat desserter med både jordgubbs- och chokladgrädden. Snabbt, lätt och jättegott. Idag kör vi på en jordgubb- och hallonparfait med färska bär. Man måste ju som sagt fira ordentligt när man har en teaterstjärna i familjen.



Jordgubbs- och hallonparfait

2 ½ dl Arla vispgrädde jordgubb
3 äggulor
½ dl florsocker
1 dl frysta hallon
2 msk florsocker

1.Vispa äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden och blanda med äggsmeten.
2. låt hallonen halvtina, mosa dem sedan med florsocker.
3. Vänd ner hallonmoset i gräddblandningen.
4. Häll smeten i en form, ca 1 liter. Frys i 4-5 tim. Låt stå ca 30 min i kyl innan servering.

fredag 11 februari 2011

Fredag!

Fredag i snöstorm, idag sticker man inte gärna ut näsan utanför dörren. En härlig innedag med brasa och soffmys, det är vad jag ägnar mig åt.

Har kollat bokrean på nätet lite, i år tyckte jag inte att den var så fantastisk faktisk, sedan vet jag med mig att jag ändå om några veckor kommer summera rean med att jag har ett gäng kokböcker till, för av någon outgrundlig anledning är det kokböcker jag köper.

Har lust att fixa något riktigt gott i kväll att överraska familjen med och med tanke på vädret får det måhända bli en man-tager-vad-man-haver middag, tur att frysen finns, där brukar man kunna hitta massa godsaker.

Gluttade lite på vad vi käkade på nyår, en riktig retrorätt, men oj så god. Hela familjen älskar den, och det ser onekligen lite pampigt ut när man ställer fram fatet.

Bilden gör nog inte rätten rättvisa men jag kan garantera er att det smakar gudomligt.

Ha en finfin fredag!


Coer de filet provencale

1½ kg oxfilé
2 tsk salt
1 nypa svartpeppar från kvarn
50 gram smör

100 gram smör
5 vitlöksklyftor
½ dl persilja, finhackad

Potatis
2 kg potatis
1½ tsk salt
50 gram smör

1. Skala och skär potatisen i mycket tunna skivor. Skölj av den i kallt vatten och torka av den på en handduk.
Smörj ett stort ugnssäkert fat med hälften av smöret. Bred ut potatisskivorna och salta.
Stek potatisen i mitten av ugnen i 225° i c:a 40 minuter. Täck den med folie under de första 15 minuterna. Klicka sedan ut resten av smöret och stek färdigt utan folie.
2. Bryn under tiden köttet i en stekpanna. Efterstek filén i 10–15 minuter på svag värme under lock. Den ska vara röd i mitten. Låt filén vila i 5 minuter innan den skärs upp i centimetertjocka skivor.
Lägg dem i en rad ovanpå potatisen.
3. Rör ihop smöret med den pressade vitlöken och finhackade persiljan. Bred ut det över köttet. Hit kan rätten förberedas i förväg.
4. Sätt in fatet i ugnen i 250° i ca 5 minuter eller tills allt blivit genomvarmt och smöret smält. Garnera med persilja och servera genast tillsammans med en sallad.

torsdag 10 februari 2011

Väl värt mödan

Jag är ju som ni kanske tidigare förstått mycket förtjust i Danmark och även i dansk matkultur. Rågbrödet i Danmark är helt enkelt fantastiskt och jag har alltid brukat köpa med mig en massa bröd hem när vi varit över sundet.

Nu har jag hursom hittat ett kanonrecept på gammaldags rågbröd, som blir saftigt och mustigt. Ok, det kan erkännas att det är ett väldans jobb att baka det, snudd på ett veckoprojekt om man inte råkar ha en surdeg klar till hands.

Jag har använt en surdeg på fullkornsvete, jag tycker att det är lättare att få fart en sådan. Vill man göra en lite enklare variant kan man ha i 10 g jäst till 150 g fullkornsvetemjöl och 2 dl vatten, och mata den under 3 dagar.


Gammaldags danskt rågbröd

Dag 1

350 g surdeg
250 g vetemjöl
750 g rågmjöl
1 liter vatten
1½ msk salt

Dag 2

½ dl mörkt öl
1 dl vatten
1 msk brun farin
450 g rågkross

Dag 1:

Blanda rågmjöl och vetemjö och rör i vattnet lite åt gången. Rör i saltet tillsammans med surdegen – degen skall vara ganska lös. Sätt degen på jäsning övertäckt ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2:

Tag undan 3 dl av degen och spara tills nästa gång du skall baka. Rör i öl, vatten, farin och rågkross i resten av den jästa degen.

Fördela degen i två smorda formar.

Låt bröden efterjäsa, övertäckta i rumstemperatur, i 6-8 timmar.

Grädda bröden i 175 grader i 1½ timma. Tag bröden ur formarna med en gång och svep in dem i rena bakdukar.

onsdag 9 februari 2011

Som klistrad

Ikväll kommer jag sitta klistrad framför TVn. Då sänds nämligen första avsnittet av Middag på 30 minuter med min favvis-kock Jamie Oliver. Programmet sänds i TV4+ kl 2130.

Jag gillar enkel och snabb matlagning och tycker att Jamie Oliver personifierar detta. Dessutom kan jag inte annat än beundra hur han brinner för att folk i allmänhet och barn i synnerhet ska får i sig bättre och mer hemlagad mat. Vilken man!


Bild från tv4.se

måndag 7 februari 2011

Solsken på burk

Jag har insett att jag har en förkärlek för marmelad. En god hembakt macka med ost och en klick marmelad, det är grejer det! Jag brukar försöka att blanda och ge efter bästa förmåga och allt som oftast blir det en riktig fullträff i kastrullen. Nu när citrusfrukterna är som bäst och kroppen törstar efter sol och C-vitamin. Då måste man ju bara koka marmelad, eller hur.

Kikade in i kylen på jobbet idag när det var dags för eftermiddags fika och kunde konstatera att det var väldigt magert på marmeladfronten. Jag får nog helt enkelt bidra med ett par burkar ur mitt lager så man kan få något gott på mackan nästa gång man jobbar sent.

Jag tycker dessutom att hemkokt marmelad är en alldeles förträfflig present att ge bort. För vem kan motstå att tycka att det är en välkommen present med en vacker burk med något gott och sött!


Trefruktsmarmelad

5 apelsiner (ca 500 g)
1 grapefrukt (ca 400 g)
1 citron (ca 100 g)
1 liter vatten
1½ kg strösocker

1. Borsta frukten i varmt vatten. Skär den i 4-6 klyftor och skiva dessa mycket tunt.
2. Ta vara på kärnorna och knyt in dem i en liten bit gasväv, de innehåller mycket pektin och ger marmeladen bra konsistens .
3. Blanda frukten, knytet med kärnorna och vattnet i en gryta. Koka fruktmassan under lock ca 30 minuter. Ta upp ”knytet”.
4. Rör ner sockret och koka marmeladen utan lock ca 45 minuter. Rör då och då.
5. Gör marmeladprov. Skumma.
6. Häll upp marmeladen på varma burkar och tillslut dem.

söndag 6 februari 2011

Vilken helg!

Oj vad jag har försummat datorn i helgen, men jag har haft det så underbart!

Vi har firat en liten två-åring - barnens lilla kusin och ätit god tårta. Kollat melodifestivalen och haft riktigt TV-mys. Spelat spel och busat. Efter en vecka med snuva och förkylning så var det gott att ta en lugn helg och bara få vara.

Jag har dessutom fått skrota runt i köket en hel massa och har lyckats åstadkomma en hel del, tyvärr har jag inte orkat skriva ner några recept i burken än, men det kommer. Just nu ligger en hel hög lappar travade i köket.

Jag passade på att tömma frysen på gamla bär idag, vilket resulterade i att jag fick en massa plats att fylla på med nya nu. Tänk att man öppnar ett nytt paket och låter det gamla, öppnade ligga kvar bara för att det inte riktigt är tillräckligt i det och så slutar det med att man har en massa öppnade bärpaket som ligger och skräpar i frysen.

Nåväl, det blev en paj till eftermiddagsfikat idag. Väl bekomme!


Stjärnpaj med björnbär och blåbär

225 g smör
5 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kallt vatten

1 liter blåbär och björnbär
1 dl strösocker
3 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare.
3. Lägg en tredjedel av pajdegen i kylskåp. Ta resterande deg och tryck ut den i pajformen. Ställ in den i kylen i ca 30 minuter.
4. Blanda bär, socker, potatismjöl och vaniljsocker. Häll bären i formen.
5. Grädda pajen i ugnen i ca 20 minuter.
6. Ta fram resten av pajdegen och kavla ut den på en mjölad bänk , ca ½ cm tjock. Tryck ut stjärnor med papparkaksmått
7. Ta ut pajen ur ugnen. Lägg försiktigt ut stjärnorna av deg över pajen och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills stjärnorna fått färg.
8. Låt pajen kallna och sikta sedan över florsocker.

fredag 4 februari 2011

Fredagsfirande

Jag verkligen älskar fredagar. Man får varva ner efter veckan och alla runt omkring är på ett ovanligt gott humör. Var och varannan har fredagsmys eller så umgås man med släkt och vänner, och kanske har knyt-mys.

Det är inte mycket som slår plockmat och en bra film en fredagskväll. Får maken bestämma är det supersub som gäller. Helt enkelt en baugettbit som stryks med pesto och toppas med ruccola mortadella, grilladpaprika, kronärtskockshjärta, pinjenötter och lite parmesan. Löjligt gott faktiskt och löjligt enkelt.

Ha en bra kväll allesammans, det tänker jag ha!



Mr J:s Supersub

½ baugette
4 msk pesto
1½ dl ruccola
1 grillad paprika
4 skivor mortadella
4 kronärtskockshjärtan
30 g rostade pinjenötter
hyvlad parmesan
nymalen svartpeppar

1. Dela baugetten i två bitar och halvera dessa. Bred pesto över brödet.
2. Dela paprikan i 4 bitar och skär kronärtskockorna i kvartar.
3. Fördela ruccola, paprika, mortadella och kronärtskockor över bröden. Fäst ev. med ett par tandpetare. Toppa med hyvlad parmesan och rostade pinjekärnor. Drag ev. ett par varv med svartpepparkvarnen över mackorna.


onsdag 2 februari 2011

Man tager vad man haver

Dag nummer två av VAB. Fast nu börjar det bli fart på den unga damen igen och imorgon är hon nog redo för dagis. Det är väldigt skönt när de börjar repa sig efter att ha varit vissna. Man kan inte annat än imponeras av hur fort det går när det vänder på en unge som varit krasslig. Själv hade jag antagligen tyckt synd om mig själv och riktigt känt efter om det verkligen kunde vara så att jag hade blivit frisk.

Matlagningen idag fick bli en skåpsrensning, á la Kajsa Warg. Lite gamla rotsaker och sugarsnaps ur kylen och en bit lax ur frysen, vips, en middag. Ibland överraskar man sig själv.


Laxfilé med fetaost och rostade rotsaksklyftor

4 bitar laxfilé
3-5 krm salt
1 krm vitpeppar
150 g fetaost
1-2 msk creme fraiche
½ dl gräslök, hackad

8 potatisar i klyftor
2 palsternackor i klyftor
2 morötter i stavar
150 g sugarsnaps
2 msk rapsolja
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en stor långpanna. Lägg i potatis, rotsaker och sugar snaps. Blanda dem med olja, salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.
2. Ta ut långpannan. Salta och peppra laxen. Gör plats för den bland rotsakerna. Lägg laxen med skinnsidan ner. Smula fetaosten och blanda med det mesta av gräslöken och creme fraiche. Klicka ut blandningen över laxbitarna. Sätt in långpannan igen tills laxen precis är genomstekt och rotsakerna mjuka, 10-15 minuter.
3. Strö ev. över gräslök och servera.

tisdag 1 februari 2011

Vad gör man

Ja, vad ska man hitta på när man inte torkar snuva, läser böcker, torkar snuva, ser på film, torkar snuva, dricker låtsas-kaffe och torkar snuva. Idag har dagen som synes bestått i att underhålla trötta-hostiga-och-snuviga dottern på 2½ år, inte helt lätt att få något gjort. Men under hennes små vilopauser fick jag bläddrat i min nya tidning och dessutom han jag fixa till lite förkylningsfika, på ordination av patientens doktor, den äldre brodern, som menade att man alltid blir bättre av att fika. Vem vet han kanske har rätt - det återstår att se imorgon.

Muffinsmunkar fick vi snott ihop i alla fall och goda var de!


Muffinsmunkar

175 g smör, rumsvarmt, plus extra till formen
200 g socker
2 stora ägg, lätt uppvispade
375 g vetemjöl
¾ msk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 krm salt
½ tsk nyriven muskot
2½ dl mjölk

100 g strösocker
1 tsk mald kanel
2 msk smält smör

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smöra fördjupningarna i en muffinsplåt för12 muffins. Rör smör och socker vitt och luftigt i en stor skål. Tillsätt äggen, lite åt gången, rör kraftigt efter varje.
3. Sikta ner mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och muskot i en separat skål. Häll hälften av mjölblandningen och hälften av mjölken i ägoblandningen och vänd ner det försiktigt innan resten av mjölblandningen och mjölken tillsätts. Fördela smeten i fördjupningarna i muffinsplåten, de skall fyllas till cirka två tredjedelar. Grädda 15-20 minuter eller tills muffinsmunkarna är ljusbruna och känns fasta.
4. Rör samman socker och kanel. Pensla de ugnsvarma muffinsen med smält smör och strö över sockerblandningen. Ät varma eller kalla.

Snuvigt var det här

Idag var det dags för årets första VAB-dag. Har en liten tjej med våldsam snuva och hosta, stackaren. Tur för mig att det råkade dimpa ner senaste numret av Lantliv Mat & Vin i brevlådan, så jag har något att bläddra i när lillan ligger och sover. Det är inte utan att det andas lite av vår när man kikar på recepten, det behövs när vädret är grått och regnet öser ner ute.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails